5 książek dla taty

Prezent na Dzień Ojca – blog książkowy

Książka – jaki tytuł sprawdzi się na dzień ojca?

23 czerwca to dzień, w którym obchodzimy święto najważniejszego mężczyzny w naszym życiu – dzień ojca. Jest to zawsze świetny moment na to, by docenić go za cały jego wkład w nasze wychowanie, pomaganie nam we wszystkich trudnych sprawach i po prostu bycie z nami zawsze wtedy, gdy go potrzebujemy. Czym jednak wyrazić naszą wdzięczność? Jaki prezent okaże się dla niego najbardziej trafiony? Wybór nie jest prosty, zwłaszcza, że nasz tata ma zazwyczaj wszystko, czego mógłby potencjalnie potrzebować. Świetnym pomysłem może być jednak książka – dobrze wybrana i we właściwy sposób opatrzona dedykacją, może stanowić świetny sposób na wyrażenie naszej wdzięczności i wywołanie uśmiechu. Jak jednak ją wybrać, aby spełniła swoje założenia przy tej właśnie okazji?

Na jaką książkę się zdecydować?

“Kupię tacie książkę!” – to stwierdzenie, które tak naprawdę niewiele mówi. Książek jest bowiem na tyle dużo, że możemy w nich przebierać, w niemal dowolny sposób dostosowując swój wybór do indywidualnych preferencji naszego ojca. Decydując się na prezent na dzień ojca, śmiało możemy wejść w książki:

• poradnikowe – mężczyźni uwielbiają majsterkować, grzebać przy samochodzie czy też po prostu zajmować się bardziej technicznymi stronami życia – poradnik opisujący coś, czym nasz tata mógłby się zainteresować będzie strzałem w dziesiątkę.
  • biograficzne – ojcowie lubią czytać książki przedstawiające postaci silnych, znanych i lubianych przez siebie mężczyzn. Doskonałym wyborem może tu być książka “Kuba” Jakuba Błaszczykowskiego i Małgorzaty Domagalik, opisująca bardzo ciekawą, przepełnioną tragedią, ale i upartym dążeniem do lepszego życia historię wieloletniego kapitana reprezentacji Polski Kuby Błaszczykowskiego.
  • sportowe – większość mężczyzn uwielbia sport – i wcale nie musi tutaj chodzić o piłkę nożną! Tutaj nasze pole do popisu jest ogromne – możemy postawić na coś o bieganiu, jak chociażby “Jedz i biegaj. Niezwykła podróż do świata ultramaratonów i zdrowego odżywiania” Scotta Jurka czy też na doskonałą książkę “Umowa stoi!” opisującą najciekawsze transfery w historii futbolu.

Podsumowanie

Jeśli chodzi o dzień ojca prezent (http://www.taniaksiazka.pl/t/najlepsze-prezenty-na-dzien-ojca) wybierany przez nas powinien być nie tylko odpowiednio męski, ale też – a może przede wszystkim – wpisujący się w gusta naszego taty i choć tutaj wszystko zależy od jego indywidualnych preferencji, możemy przypuszczać, że książka (zwłaszcza w formie poradnika) sprawdzi się tu wyśmienicie. Jeśli więc nie chcemy ryzykować, postawmy na opcję uniwersalną i taką, która z pewnością się spodoba. Jeśli dodatkowo opatrzymy ją indywidualną dedykacją, będzie ona czymś, co na pewno sprawdzi się w akcji, wywoła uśmiech i z praktycznego prezentu stanie się ponadczasową pamiątką.

Ramka zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com

Paulina